Tobias Hammarstrand

Tobias Hammarstrand

Tel: 070-601 44 74

Dela inlägget med andra

Vad är egentligen en bra produktbild?

För många e-handlare spelar produktbilderna en avgörande roll i köpögonblicket. Men hur avgör man egentligen vad som är en bra produktbild? Den ska förstås vara tilltalande att se på och berätta viktig information om produkten – men det finns fler faktorer att ta hänsyn till om du vill ha riktigt bra produktbilder.

Den mest grundläggande egenskapen för en produktbild är att den framställer produkten på ett attraktivt sätt. Det kan låta självklart, produktbildens jobb är ju att driva försäljning – eller hur?

Men en bra produktbild minskar också risken för onödiga returer. Därför är det viktigt att den förmedlar information som är korrekt och relevant. Bilden ska göra produkten rättvisa utan att överdriva eller försköna, annars riskerar du att köparen känner sig lurad när produkten inte lever upp till dennes förväntningar.

Känslan när man har köpt ett äggskalsfärgat påslakan och inser att det drar mot antikvitt.

De här två kriterierna kan vi nog alla skriva under på. De tjänar ofta som utgångspunkt när vi diskuterar med våra kunder hur vi ska presentera deras produkter så att det gynnar affären på allra bästa sätt.

Det finns dock frågor som vi inte får lika ofta.

Är det viktigare att vara konsekvent än att bilderna håller hög kvalitet?

Visst bör du granska varje enskild produktbild och se till att den uppfyller dina krav, men glöm inte bort sammanhanget. Det kan till och med vara viktigare att du presenterar alla produkter i din webbshop på samma sätt för att ge besökaren ett ordnat och enhetligt intryck, än att bilderna ser exklusiva och påkostade ut.

Detta leder bland annat till en utmaning som många återförsäljare brottas med:

”Mina leverantörer har redan tagit bra produktbilder. Ska jag använda dem trots att de skiljer sig från varandra i stil och uttryck – eller acceptera kostnaden för att fotografera om produkterna?”

Stora återförsäljare som Zalando, Stadium och XXL fotograferar om alla produkter för att de vill hålla ihop sin visuella kommunikation. Mindre aktörer väljer i större utsträckning att använda leverantörsbilder, med följden att det ofta ser spretigt och rörigt ut. Att ha egna bilder är nog drömscenariot för de flesta men kostnaden kan avskräcka.

📌 Lästips: Enhetliga produktbilder för en bättre kundupplevelse

Skärmdump från www.sportamore.se

Tips! Tänk på att leverantörsbilder sällan blir helt gratis i slutändan. Även om leverantören inte fakturerar dig för dem så tillkommer ofta kostnader för redigering och administration innan du kan använda bilderna.

En bra produktbild ska vara anpassningsbar

Om vi lyfter blicken lite så har din produktbild givetvis fler uppgifter än att sälja produkten på ett snyggt och ärligt sätt i webbshoppen. I de flesta fall vill man även kunna använda den i sociala medier, kataloger, mejlutskick med mera.

Med flera användningsområden kommer olika krav på bildfilen. Du kanske till exempel behöver en JPEG i max 2500 x 2500 pixlar till Facebook och en TIFF med urklippsbana till en katalog. Och vill du kunna byta ut bildens bakgrund behöver du även ha en fil där produkten är frilagd.

För att kunna byta bakgrund behöver du ha en bild där produkten är frilagd. Du bör också välja ett filformat som stödjer transparens.

Här behöver vi tänka på bilden i två steg: grundformat och kanalformat. Många e-handlare önskar kanalfärdiga bilder som kräver minimalt med efterarbete, men det är egentligen inte det mest praktiska valet. Det du har mest nytta av är en grundbild i full upplösning som du sedan enkelt kan anpassa till olika kanaler.

Hur ska en bra grundbild vara beskaffad då? En JPEG kan vara tillräckligt högupplöst, men då behöver du frilägga produkten för att kunna byta bakgrund. En TIFF med urklippsbana löser den uppgiften, men ett problem med TIFF är att det kan bli trassel med banorna när du ändrar format.

Vi rekommenderar att dina grundbilder är högupplösta, frilagda PNG-filer eftersom det ger störst säkerhet och flest möjligheter.

Om du gör rätt från start när du skapar grundbilden är det sedan relativt enkelt att skapa automatiska flöden för omarbetning av bilden – så att du automatiskt får ut filer som är anpassade för katalogen, webbshoppen, Facebook, Instagram etcetera.

Kostnadseffektivitet på rätt sätt

När man pratar om kostnaden för en bild är det faktiskt få som ser till hela kostnadsbilden (no pun intended!).

Om en bild kostar X kr att producera så bör den kostnaden också relateras till hur användbar bilden är i olika kanaler och över tid. Du vill inte att din produktbild endast ska fungera för en kanal och sedan kräva en massa manuellt arbete för användning på andra ställen.

Här finns olika strategier och tekniska lösningar för att skapa effektivitet, men om du inte har med dig den tanken från början kan den billiga bilden plötsligt bli en hög kostnad för din produkt.

Sammanfattningsvis

Att skapa riktigt bra produktbilder handlar inte bara om vad bilden uttrycker och hur den passar i sitt tänkta sammanhang, det är också en fråga om användbarhet och skalbarhet.

Vår mission är att leverera effektiv produktinformation som håller över tid och i alla kanaler!

Ladda ner vår guide:

5 tips hur produktbilder kan öka konverteringsgraden i din e-handel