Dela gärna denna blog med andra

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

”Det Nya Snabba” där allt går så långsamt

Produktfotografering - Styleshoots

Produktudbudet omsätts allt snabbare. Även för sällanköpsvaror. Köper du en tvättmaskin idag så finns inte den modellen om ett halvår. För dagsländor inom mode går det i en rasande takt. In på webshopen – sålde mindre än vi trodde – ut ur sortimentet. Hela tiden ska produktinformation och en rättvisande och säljande produktbild hamna på rätt ställe. Arbetsbördan på säljande företag ökar snabbt utan att de som ska utföra jobbet blir fler. Men vad hände då med IT-stödet och digitaliseringen? Ja, försäljningen är digitaliserad. Men produktansvarig sitter fortfarande och klipper-och-klistrar produktinformationen för hand ur Excelarket in i databasen. Filen med bilderna som man av kostnadsskäl plåtade i Estland väntar på att bli uppackad och upplagd.

Tid är verkligen pengar

Det är så lätt att värdera kostnader. Om inte försäljningen löper på riktigt som man hoppas, kan man ju alltid skära lite i utgifterna. Men om man ska lyckas inom e-handel är det tid man ska skära i. Och det är verkligen inte produktchefernas tid för att hitta nya säljande produkter man ska eliminera. Där finns ju intäkterna. Men så blir det även om världens mest avancerade PIM eller DAM har inköpts. All information måste ändå in i systemen – på rätt ställe.

På 1800-talet förde handlarna bok

Då hade man ett liggare där man förde in produktinformationen med blyertspenna. Ändrades informationen, suddade man och skrev in det nya. Idag har vi system som köps in efter årslånga utvärderingsprocesser och kostnader på mångmiljonbelopp. Och så sitter man och skriver in för hand som förr. Skillnaden blir inte mycket större än att systemet kan prata med webshopen. Ska man vara elak, kunde man säga att för den kostnaden som databasupphandlingen kostat – kan du anställa rätt många som kan skriva av pappersliggaren rakt in i e-handelssystemet.

Fler inlägg i från bloggen

Produktbilden ska sälja

Bildens viktigaste uppgift är att sälja produkten, dvs köpögonblicket. Här vill vi visa produkten på bästa möjliga vis för att göra köpbeslutet enkelt och tryggt för kunden. Detta gäller primärt för den digitala upplevelsen, i butik kan kunden ofta klämma och känna på produkten och då blir inte bilden riktigt lika viktig.

Läs mer »
Stäng meny